Bjørk

bjork

Woodlink AS produserer dette eksklusive trematerialet.

På bakgrunn av sine gode tekniske egenskaper og vakre og varierte utseende egner virke av bjørk seg til gulv- og trappematerialer, paneler, kjøkkeninnredninger, møbler og innvendige dører.

 

Bjørkevirket inneholder ikke giftige stoffer, og er derfor utmerket som ispinner, tannstikkere, emballasje for matvarer og spatler for kjemisk og medisinsk formål. Fordi virket ikke er allergifremkallende, og på bakgrunn av den høye slitestyrken, er bjørka spesielt velegnet til produksjon av leketøy for barn. Veden hos henge-bjørka har i blant spesielle strukturer, som flammeved og masur (valbjørk)
Slikt virke er svært ettertraktet til mer eksklusive møbler, innredninger og som finér. Spesielt er masurbjørk blitt nyttet til knivskaft og i kunst og pyntegjenstander.

 

Sterk, tåler store belastninger og slitasje.

Bjørkeveden har en hard og fin oppbygning. Fargen er gulhvit som også kan gå over i mer brunlige og rødlige nyanser. Årringene er ikke spesielt tydelige. Veden har et nøytralt utseende og en behagelig overflate. 

Bjørk er et middels tungt treslag med veldig gode styrkeegenskaper. Veden er sterk, og tåler store belastninger og slitasje.
Veden krymper relativt mye sammenlignet med andre lauvtreslag, og vrir  

og slår seg om den ikke belastes under tørkeprosessen.
Ubehandlet bjørkevirke er lite varig under vekslende fuktighetsforhold
og i kontakt med jord (mindre enn 5 år).

Bearbeiding

Bjørkevirke lar seg lett bearbeide, både for hånd og maskinelt. Det kan skjæres, skrelles, dreies og pusses uten problemer. Høvling kan være krevende når man jobber med flammet ved. Bjørk er lett å dampbøye, forme, lime og laminere.
Veden kan beises, poleres, lakkeres og males med alle typer av overflatemidler. Ved riktig valg av beisens og politurens komponenter kan man etterligne utseendet til andre treslag eller fremheve treets struktur bedre, noe som utnyttes i møbelproduksjon.

Woodlink AS: Leverandør av Accoya, Vi kan overflatebehandling og leverer også Sedertre kjernefuru eik ask bjørk.