Bøk

bok-1

Woodlink AS produserer dette eksklusive trematerialet.

Bøkevirke brukes vanlig i finérproduksjon og til finérplater og i harde sponplater. Det blir mye brukt til møbler, spesielt der det er behov for bøyde emner. På grunn av sin store slitestyrke egner det seg til parkett, skaftvirke, leketøy og sportsutstyr som i turnapparater. Videre brukes det i ispinner og spatler til kjemisk og medisinsk formål fordi den er lukt- og smaksfri.

 

Slitesterkt, og har stor hardhet i forhold til densitet.

Bøk er et middels tungt treslag med meget gode styrkeegenskaper. Veden har en rødhvit til brunhvit farge. Veden er homogen og kan virker noe livløs. Hos eldre trær forekommer ofte en farget sone i sentrum av stammen, såkalt falsk kjerne. Bøkevirket er slitesterkt, og har stor hardhet i forhold til densitet. Uimpregnert virke
er lite varig under vekslende fuktighetsforhold og i kontakt med jord (mindre enn 5 år). 

Bearbeiding

Bøkeveden lar seg lett bearbeide, både maskinelt og manuelt. Bøk er det treslaget som egner seg best av våre treslag til bøyeforming etter dampbehandling. Den lar seg lett skrelle, skjære, høvle, lime, dreie og pusse. Ved skjæring på tvers av fibrene blir virket lett brent. Veden er enkel å overflatebehandle. Den er også lett å impregnere bortsett fra virke med falsk kjerne som ikke kan impregneres. Ved impregnering kan ulike typer impregneringsvæsker eller plastmonomerer brukes for å forbedre bøkevirkets holdbarhet, egenskaper og formstabilitet. En god del av bøkevirket går til fremstilling av trekull og brensel fordi brennverdien er høy.

Woodlink AS: Leverandør av Accoya, Vi kan overflatebehandling og leverer også Sedertre kjernefuru eik ask bjørk.