Tid for hjem
accoya terrasse

Tid for hage omgjorde den sørgelige hagen til en sjarmerende og romantisk uteplass.

Accoya terrasse levert av Woodlink AS  Foto: Pandora Film

Tekst og bilder hentet fra artikkel på TV2. Foto: Pandora Film

Artikkel av Kjersti Bergesen.

Blir lamslått når de ser sin nye hage: – Åh, herre min skaper!

Se episoden her!

I et eldre boligstrøk finnes en svært forfallen hage. Den har nok en gang vært vakker, og tidligere eiere har hatt store planer. Men når jeg kommer dit er den i en sørgelig forfatning.

Eiendommen har nå fått nye eiere og de vil svært gjerne få hagen i stand igjen.

De ønsker seg en sjarmerende hage som er noenlunde grei å stelle – og som er lett å bruke.

Mange rom

Hagen har mange rom oppdelt med gamle gråsteinsmurer og diverse søyler.

Det finnes en delvis overbygd plass rett utenfor balkongdøren, og en hellelagt plass foran der igjen.

På siden av huset er det to hagerom med steinsøyler, og øverst i hagen ligger et forfallent hønsehus. Her er det bare å ta frem tegnearket!

Min plan

Jeg ønsker å bevare sjarmen ved denne hagen, alle de gamle steinmurene og de fine små rommene. Videre vil jeg gjenbruke det som er av brukbare skiferheller, og ellers knytte de ulike områdene sammen med hverandre ved hjelp av Accoya terrassegulv.

Håpet er at gammelt og nytt skal gli sammen på en fin måte.

Den hvite muren ut fra husveggen er i dårlig forfatning. Her vil jeg bygge ny mur i lecablokker, for så å lage to buede pergolatak. Det ene, ved balkongdøren, skal får tett tak, og det andre skal være åpent slik at det med tiden kan huse ulike klatreplanter.

images (13).jpg

FØR: Hagen var svært forfalt, men hadde mange spennende detaljer, som ulike gråsteinsmurer og søyler. Foto: Pandora Film/ TV 2

Pergolabuene

Buene får vi laget hos smeden, og Andreas montrer det hele sammen ved hjelp av sortlakkerte bjelker og stendere. Det var vanskelig å regne ut størrelse og krumming på stålstengene, samt hvordan vi skulle få festet det hele, men det gikk til slutt! Stålstengene ble galvanisert og deretter malt med sort bengalakk.

På det buede taket ved balkongdøren festet vi et transparent tak i plast, dermed blir dette en liten tørr terrasse.

Hønsehuset

Hønsehuset vil jeg gjerne gjøre om til et lite hagehus med utgang til den lille plassen foran. For at det skal få en brukbar størrelse må det utvides, og vi får byggetillatelse fra myndighetene til å utføre endringen.

images (1).jpg

Det gamle treverket blir revet, murene bygges på, og det støpes nytt gulv. I front blir det satt inn dobbel glassdør og vinduer, og i taket monterer vi tre takvinduer.

Slik blir dette et røft og sjarmerende rom med masse lys, velegnet for planter og opphold.

accoya

UTESTUE: Det gamle hønsehuset ble etter påbygging til en trivelig utestue. Foto: Pandora Film/ TV 2

Gulv og murer

Vi samlet sammen de største og beste hellene som fantes i hagen for å gjenbruke dem på den fremste plassen. Her ble gamle heller tatt opp, underlaget renset for jord og ugress, og ny sand lagt på slik at hellene kunne legges ordentlig. Einar fikk ansvaret for puslespillet, og lagde et nydelig gulv som vil vare i mange, mange år.

accoya

RESTAURERT: Her har Einar lagt ned gamle skiferheller på nytt, og vi har også lagt skiferheller på toppen av muren. Foto: Pandora Film/ TV 2

Gråsteinsmurene rundt denne plassen ble rensket for jord og planter, og dekket med skiferheller slik at de skal holde seg fine i fremtiden. Litt flaks hadde vi; det var akkurat nok av de gamle hellene til å få fikset denne plassen.

Resten av gulvene fikk enten Accoya terrassegulv eller singel. Accoya terrassegulv under den åpne pergolaen og hele veien opp mot den nye utestuen, resten singel.

Planter

Plassen foran utestuen ligger på et høyere nivå enn de andre områdene. Her murte vi et stort bed ved hjelp av lecablokker. Alt som var murt av leca (hønsehus og mur ved siden av, den store muren ved husveggen og bedet) ble pusset til slett overflate.

images (4).jpg

SOMMERSTEMNING: Vakre roser og riddersporer gor den rette stemningen. FOTO: Pandora Film/ TV 2

I bedet blir det plantet busker og store stauder som på sikt skal bli som en romdeler mellom oppe og nede. Her finnes vakre roser, riddersporer, astilber, lavendel og sommerfuglbusk.

Ellers bor de fleste andre plantene i store krukker. For å få den litt romantiske følelsen er det mye sommerblomster: georginer, ullsalvier, petunia, verbena og georginer.

Ved noen av søylene er det plantet klatreplanter (clematis), og i pergolaen henger store blomstrende hengeplanter.

images (5).jpg

ROMDELER: Det store bedet fungerer også som romdeler mot plassen ovenfor. Foto: Pandora Film/ TV 2

Møblering

Spiseplassen under pergolaen og området under tak får spisestoler og loungestoler i samme utførelse – hvite luftige metallmøbler med beige sitteputer. Litt romantiske og samtidig stramme og moderne.

Ved grillen kommer en hvitmalt benk og hvitmalte blomsterkasser, og inne i hagehuset bruker vi huseienres egne skinnstoler.

accoya terrasse woodlink as

GRILLPLASS: På dette området er det lagt til rette for grilling. Her kan man også lage langbord om man vil.

Accoya terrassebord levert av Woodlink AS. Foto: Pandora Film/ TV 2

Bilde

Jeg vil at den store muren ved balkongdøren skal ha et blikkfang, og det blir et bilde. Jeg bruker en trefiberplate som tåler å være ute, og metoden er spraymaling og diverse vekster som fungerer som sjablonger. Lag på lag med spraymaling over bregneblader og grener fra bøkehekken, gir et fint spill mellom lyse og mørkere områder. Kjekt å lage, og ikke så vanskelig. Det er bare å prøve seg fram!

accoya terrasse woodlink as

UNDER TAK: På denne plassen er det lagt et transparent tak, bildet på veggen er laget med spraymaling.

Accoya terrassebord. FOTO: Pandora Film/ TV 2

Ferdig!

Vi hadde en travel uke i all slags vær, men fredag formiddag var vi omsider ferdige. Det ble en hage tuftet på det som var der fra før, og et forsøk på å binde sammen gammelt og nytt. Men mest av alt håper vi dette blir en hage som er lett å bruke for husets familie, og at den vil by på mange magiske stunder.

Woodlink AS: Leverandør av Accoya, Vi kan overflatebehandling og leverer også Sedertre kjernefuru eik ask bjørk.